Projectes

Relleu Generacional

El món rural està canviant i les noves generacions demanen respostes als reptes actuals del sector agrari. La manca de relleu generacional a les empreses agràries familiars evidencia la necessitat d’iniciatives innovadores que afavoreixin la incorporació de la nova pagesia al sector agrari.

L’activitat agrària necessita recursos indispensables per iniciar l’activitat, com l’accés a la terra, la inversió inicial, la formació tècnica, l’experiència pràctica o el contacte amb els agents agraris. Aquests recursos poden ser un repte important per a l’èxit de la nova pagesia, esdevenint en alguns casos un problema irresoluble.

Els Espais Test Agraris neixen amb la voluntat de facilitar el procés progressiu d’instal·lació de pagesos i pageses en models sostenibles vinculats al territori, minimitzant el risc que suposa emprendre en l’àmbit agrari.

De de l’ADV Ecològica de Ponent hem creat una “Guia Metodològica per al procés d’acompanyament del Relleu Generacional en un Espai Test Efímer” amb l’objectiu de crear una eina que serveixi de guia a l’hora de fer front a processos de Relleu Generacional, per ajudar a les persones que volen continuar les activitats agràries.

Prem aquí per visualitzar la Guia

L’ADV té l’objectiu d’acompanyar i afavorir aquest Relleu, amb la intenció de donar continuïtat a les finques de les sòcies i socis que estan en funcionament, i evitar així l’abandonament de terres i el despoblament rural.

El constant, i cada cop més freqüent, despoblament de les zones rurals cap a zones més urbanitzades està comportant un envelliment de l’activitat agrària i es presenta un panorama molt decadent i desanimant per als propers anys, ja que costa molt revertir-ne la situació i aconseguir que la gent jove es quedi als pobles i mantingui aquest tipus d’activitats agrícoles.

No obstant, cada cop són més les persones joves que opten per fer un canvi de vida i tornar a viure al món rural. El camí per aconseguir viure de la terra no és fàcil: elevada inversió inicial, manca de formació tècnica i d’experiència pràctica, manca de contacte amb els agents agraris, elevats costos econòmics i poques perspectives de bons preus, i desmotivació per part dels agricultors en general.

En aquest document creat a partir d’experiències reals de traspassos que s’estan duent a terme a dia d’avui, i després d’haver parlat amb més de 15 pagesos, hi trobarem tots els passos a seguir des de l’inici de l’aparició de la demanda de cerca de relleu fins a l’acompanyament post traspàs, per aconseguir-ne la seva consolidació.

Algunes de les nostres associades ja necessiten cobrir aquest relleu, i és per això que si creieu que us pot interessar, o bé sabeu d’algú que pot estar-ne i li podeu fer arribar aquesta informació, segur que entre totes podrem donar sortida a aquestes terres que no tenen un relleu familiar.

Escriviu un correu a advecologica@advecologica.org i ens posarem en contacte amb vosaltres per concretar una entrevista i explicar-vos el projecte.

Comparteix-ho

Altres projectes en curs

Impulsem projectes propis, per ampliar el coneixement, augmentar la biodiversitat, i donar suport a la comercialització.

Projecte 'OSMIA'

Aquest projecte el vam iniciar l’any 2017 amb l’objectiu d’incrementar les poblacions d’òsmia autòctones que van disminuint en part per la falta de refugis i ajudar, a la vegada, a ser més autosuficients en la pol·linització a fruiters i ametllers. La nostra cria d’Osmia cornuta l’alliberem cada any a les finques dels nostres associats.

Llegir més

Projecte 'Generació de nou coneixement I+D'

Generem coneixement mitjançant assajos i proves de camp, per resoldre problemàtiques poc resoltes en la producció ecològica. Aquest coneixement el compartim amb tots els associats i també el transmetem en jornades i cursos per difondre’l. Col·laborem amb centres de recerca, universitats i altres entitats.

Llegir més

Som més que ecològics, és la nostra manera de treballar i entendre la pagesia.