1# Som Xarxa i traspàs de coneixements
Generem coneixement i treballem en xarxa des d’una experiència col·lectiva.

Som una Associació de pagesos i pageses ecològics de les Terres de Ponent. Assessorem i fem un acompanyament tècnic, social i administratiu a la pagesia que fa el pas cap a l’agricultura ecològica, biodinàmica o regenerativa. També desenvolupem projectes propis.
Generem coneixement i treballem en xarxa des d’una experiència col·lectiva.
Cuidem les persones, cuidem el territori i potenciem el relleu generacional.
Des de la cura i el respecte a les persones neix un compromís social amb els nostres consumidors i consumidores.
Anem més enllà de la normativa de producció ecològica. Fem més que ecològic.
Recuperem les terres maltractades per la química sintètica i els retornem la fertilitat.
Sostenibilitat entesa com a eficiència tècnica, ambiental, econòmica i equitat social.
Fem assessorament tècnic en tots els cultius i realitzem seguiments a camp. Orientem en tot el que cal saber per fer una conversió a la producció ecològica.
Assessorem en els fonaments de l’agricultura biodinàmica, els moments d’aplicació dels preparats i com elaborar-los de manera autosuficient.
Donem suport en la tramitació de les certificacions de l’agricultura ecològica i biodinàmica (CCPAE, CAAE, Demeter, Bio Suisse).
Assessorem en fertilització orgànica i en com fer un bon compost. La millora dels sòls és clau per recuperar la fertilitat.
Elaborem butlletins mensuals on s’expliquen tècniques pel maneig sanitari, fertilització en producció ecològica i altres informacions d’interès del sector.
Organitzem jornades formatives i impartim cursos sobre la gestió dels cultius en producció ecològica.
Busquem solucions a les problemàtiques poc resoltes de la producció ecològica fent assajos de camp.
Enginyera Agrònoma
Màster ‘Organic Agriculture’
Tècnica Assessora, dinamització i projectes transversals
Enginyera Agrònoma
Màster Protecció Integrada de Cultius i en conservació de la biodiveristat
Tècnica Dinamitzadora i suport I+D
Enginyeria Agroalimentària, ambientòloga i Màster en Protecció Integrada de Cultius
Tècnica Assessora
Impulsem projectes propis per ampliar el coneixement, augmentar la biodiversitat i donar suport a la comercialització.
Projecte 'OSMIA'
Aquest projecte el vam iniciar l’any 2017 amb l’objectiu d’incrementar les poblacions d’òsmia autòctones que van disminuint en part per la falta de refugis i ajudar, a la vegada, a ser més autosuficients en la pol·linització a fruiters i ametllers. La nostra cria d’Osmia cornuta l’alliberem cada any a les finques dels nostres associats.
Llegir mésProjecte '+Biodiversitat'
L’agricultura i els paisatges agraris necessiten incloure més espais refugi per a la fauna. Per això incentivem la instal·lació a les finques, de caixes niu de rapinyaires, ocells insectívors i ratpenats. També potenciem la sembra o plantació d'espècies vegetals que promoguin la fauna auxiliar, pel control biològic de plagues i la pol·linització.
Llegir mésProjecte 'Generació de nou coneixement I+D'
Generem coneixement mitjançant assajos i proves de camp, per resoldre problemàtiques poc resoltes en la producció ecològica. Aquest coneixement el compartim amb tots els associats i també el transmetem en jornades i cursos per difondre’l. Col·laborem amb centres de recerca, universitats i altres entitats.
Llegir més
🐞Dia de la Diversitat Biològica 🐛
Avui és el Dia de la Diversitat Biològica, i aprofitant aquesta data us volem compartir una activitat que vam dur a terme la setmana passada.
La nostra Tècnica 👩🏻💼, la Marina Lee @marinaleecrombie , va oferir un taller sobre biodiversitat dins del marc se l’acte de Cloenda de Secundària al Parc de la Mitjana de Lleida, amb la participació d’una trentena de joves.
🔍El taller, centrat en la biodiversitat dels artròpodes i la seva importància pel bon funcionament de l’ecosistema, va consistir en una activitat pràctica en la què van aprendre a capturar i identificar diferents grups d’artròpodes que habien en les zones verdes de la ciutat, des d’aranyes fins a papallones 🦋🕷️
Una experiència molt enriquidora!💚
#biodiversitat #biodiversity #diversitatbiològica
Bon dia i bona hora!☀️
Seguim amb les presentacions de les sòcies de l'ADV que tenen el segell de Venda de proximitat🧑🏼🌾👩🏻🌾
📸 Foto 1: FruitRed, de Lleida.
L'Alba Coll ha agafat el relleu generacional del projecte d’agricultura ecològica que van començar el meu pare i la meva mare als anys vuitanta, quan gairebé no hi havia mercat ni informació de com produir.
🍏🍆producte: horta variada, paraguaio, pruna, albercoc, codony, nectarina, préssec, pera i poma, alfals i cereal.
📸 Foto 2: Cal Petit del Nen @calpetitdel , d'Ivars de Noguera.
Som el Jaume i el Josep Anton, dos germans que ens hem dedicat tota la vida a la pagesia i que fem ecològic des de 2007, perquè vam creure que l’agricultura i la manera de viure havia de fer un canvi. Les terres que treballem estan situades a la part més alta d’una serra vora el poble.
🌽 🥬producte: raïm de taula, cirera, caqui, paraguaio, albercoc, nectarina, préssec, pera i poma.
📣 Des de l'ADV Ecològica de Ponent fem una crida per conscienciar de la importància que té tota aquesta petita pagesia en el territori:
Consumir producte local, de proximitat i ecològic posa en valor la feina que fan cada dia.
Revertim la riquesa cap al territori.
#produccióecològica #consumlocal #vendadeproximitat #eco #bio
💥Arriba La reVolta Comunal 💥
📣 Els comunals com a eina de gestió rural.
Dijous parlarem sobre maquinària compartida, dins del marc de la jornada sobre comunalitat territorial, organitzada conjuntament per la @fundacioemprius @ponentcoopera i @leaderponent
🗣️ Compartirem taula amb projectes molt interessants: @trescadires @arcaruralcat @leaderponent
📅 Dijous 18 de maig
📌 @barcentromalda
🕒 18:30h
Ens hi acompanyeu??😎🤘🏻
Inscripcions:
serveis.ponentcoopera.cat/program/els-comunals-com-a-eina-de-gestio-rural
#reVoltaComunal #comunalitatsurbanes #comunals
🆘 El cultiu de la cirera🍒 en ecològic té els dies comptats. En un futur no molt llunyà cap pagès farà cireres en ecològic. Us expliquem el per què :
❌ El mercat vol cireres amb grans calibres i elevada turgència. Això sovint és difícil d'aconseguir, sobretot segons quines varietats es tenen i les calors de maig no ajuden.
❌ El pugó és una batalla que costa molt de superar i es dediquen molts esforços a combatre'l. En anys que plou en època de collita (no es el cas d'aquest any) hi ha moltíssima merma per fruita podrida al no haver-hi tractaments fungicides efectius en ecològic.
❌ Per últim, el cost de collir i manipular la cirera és molt elevat i el mercat, sobretot intermediaris, no volen pagar el cost al què relament s'hauria de pagar la cirera.
✅ Per tot això cada vegada més pages@s de l'ADV, que tenen o tenien cirera, van deixant aquest cultiu i només queden algunes plantacions petites que poden fer venta més directa al consumidor.
📸 Els cireres de la foto s'han deixat de collir perquè el cost de collir, triar i encaixar superava el preu que se li pagava al pagès 😓