Projectes

Cooperativa Pagesa Ecològica SCCL

Un projecte cooperatiu per a assegurar un preu just per a l’ametlla ecològica produïda per les sòcies, i molt més!
Perquè cal una cooperativa de l’ametlla?

L’ametller és un cultiu mediterrani que forma part dels nostres paisatges i de la nostra dieta des de temps immemorials. Actualment s’ha revaloritzat considerablement ja que és un superaliment amb excel·lents propietats organolèptiques i nutricionals, ric en minerals, vitamines i greixos essencials.

Tot i així, les productores d’ametlla sòcies de l’ADV Ecològica de Ponent tenen dificultats per aconseguir un preu just a l’hora de comercialitzar la seva ametlla amb closca, ja que el mercat està dominat per grans operadors. És per això que un grup de productores ha decidit posar-hi remei i agrupar-se per tal de tenir la seva pròpia trencadora i poder comercialitzar directament l’ametlla que produeixen.

Treballem en xarxa per sumar les nostres produccions i els nostres coneixements, donar-nos suport i poder arribar més lluny.

Qui som la Cooperativa Pagesa Ecològica?

Som un grup de pageses i pagesos socis de l’ADV Ecològica de Ponent, productors d’ametlla i amb ganes de construir un món rural amb futur.

Jaume Miquel Aleu, Torre de l’Espanyol

L’agroecologia és el seu projecte de vida. Pagès de professió i formació, s’hi dedica a temps complet des de que es s’hi va incorporar al 2004. Produeix ametlla, olives i fruita dolça (cirera, préssec i albercoc). Al 2008 va començar a gestionar de forma ecològica les terres familiars, unint una tradició ancestral amb nous coneixements. Alguns dels arbres de les plantacions familiars sobrepassen el segle, i segueixen essent productius.

El seu ferm compromís per millorar el món rural del que forma part, l’ha portat a enxarxar-se amb altres famílies pageses per col·laborar i donar-se suport mutu. Actualment és president de la Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de la Torre de l’Espanyol.

Amàlia Ametlló, Lleida

Combina la seva feina de tècnica en gestió cultural a l’Ajuntament de Lleida amb la gestió d’una finca agrícola ecològica de propietat familiar.

Compromesa, amb alta capacitat organitzativa, experiència en el disseny d’estratègia i la gestió de projectes. És llicenciada en història i en musicologia per les universitats de Lleida i Autònoma de Barcelona, respectivament, i té un màster en Gestió Cultural per la Universitat de Lleida. A més de la seva formació acadèmica, ha realitzat cursos per a formar-se en agricultura ecològica i gestió de projectes.

Glòria Sorolla, La Portella

De família pagesa de tota la vida, combina la seva empresa d’estètica amb la feina d’agricultora ecològica. Gestiona diverses hectàrees de cereal i d’ametller i, a més, és apicultora i compta amb més de 50 arnes d’abelles de la mel.

Es va incorporar com a jove agricultora el 2010, al decidir prendre el relleu i seguir cuidant de les terres de la seva família. Al principi portava fruita de pinyol i cereal en cultiu convencional. Amb els temps es va anar interessant més per l’agricultura ecològica i es va anar formant, a més d’entrar a formar part activa de diverses cooperatives. Considera que la seva responsabilitat com a pagesa és la de produir aliments saludables i nutritius d’una manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

ECOSAT SCP, Os de Balaguer

ECOSAT és una petita empresa formada per dues famílies pageses d’Os de Balaguer. Hi trobem en Genís Freixes i en Ferran Aige que busquen produir aliments de qualitat d’una manera sostenible, eficient i econòmicament viable. Combinen l’experiència de la tradició agrícola familiar amb les ganes d’aprendre i d’innovar. Cultiven cereal, ametllers, olivers i alzines tofoneres, i tanquen cicles productius amb una explotació ramadera i planta de biogàs associada.

La direcció que segueix ECOSAT és caminar cap a una gestió cada cop més sostenible per consciència amb el planeta i les futures generacions, i per poder obtenir productes saludables de manera respectuosa amb el medi ambient.

Anna Maria Massip, Torre de l’Espanyol

Emprenedora i pagesa a temps complet, fa cultiu ecològic de fruita dolça (cirera, préssec, pruna i pera), oliveres i ametlles. A més de la gestió integral de les seves finques, comercialitza els seus productes a través de la venda de proximitat. Nascuda a Barcelona, va tornar al poble de la seva mare per recuperar les terres que hi tenien, que estaven abandonades. Durant aquests anys s’ha anat formant contínuament, especialitzant-se en el cultiu de la fruita dolça, l’ametller i l’olivera, i la producció i comercialització d’oli d’oliva. Cooperativista des de fa anys, és conscient que si ets una petita productora i vols sobreviure, has d’associar-te amb altres productores per a treballar conjuntament i tenir més força.

Dolors Boté, Bellvís

Emprenedora, empresaria i pagesa. El 2020 no va dubtar en agafar les regnes de les explotacions familiars, convertint la totalitat dels cultius (cereal, pomeres i ametller) a l’agricultura ecològica, ja que considera que aquesta és la millor manera de gestionar i cuidar les terres per a les futures generacions. Per a poder realitzar la conversió amb les millors garanties d’èxit es va formar en agricultura ecològica i biodinàmica. Aviat va veure que un dels reptes principals dels agricultors ecològics és precisament la comercialització i que és necessari organitzar-se i col·laborar per tal de poder assegurar uns preus justos que permetin la pervivència de la petita pagesia compromesa amb el territori.

Alejandro Carrelé, Juneda

Agricultor a temps complet des dels 25 anys, sense ser fill de pagesos. Gestiona en règim d’agricultura ecològica unes 100 hectàrees de diferents cultius llenyosos (ametller, pistatxo, nous) i extensius de reg i de secà.

Per l’Alejandro, la pagesia és la seva passió i el seu projecte de vida. L’agricultura no és només treballar la terra, és crear vida, crear aliments, ser responsables d’un bocinet de món i de tot el què existeix en ell.  Des dels seus inicis com a agricultor ecològic, va entrar a formar part de l’ADV Ecològica de Ponent, tant pel suport tècnic que ofereixen als socis com per la possibilitat d’enxarxar-se amb altres productors ecològics de Ponent i crear projectes conjunts.

“La Venda de Proximitat està regulada i permet identificar els pagesos
catalans que venen ells mateixos els seus productes al públic, segons el Decret 24/2013”

Contacta amb la Cooperativa Pagesa Ecològica:

cooperativapagesaecologica@gmail.com

Comparteix-ho

Altres projectes en curs

Impulsem projectes propis, per ampliar el coneixement, augmentar la biodiversitat, i donar suport a la comercialització.

Projecte '+Biodiversitat'

L’agricultura i els paisatges agraris necessiten incloure més espais refugi per a la fauna. Per això incentivem la instal·lació a les finques, de caixes niu de rapinyaires, ocells insectívors i ratpenats. També potenciem la sembra o plantació d'espècies vegetals que promoguin la fauna auxiliar, pel control biològic de plagues i la pol·linització.

Llegir més

Som més que ecològics, és la nostra manera de treballar i entendre la pagesia.

Aquí us passem un vídeo on us ensenyem algunes de les coses que fem a BioPonent, i us expliquem perquè és important consumir productes ecològics, de proximitat i de temporada!🍏🍇🥕🍐

💚Consumim ecològic, perquè és un tipus d`agricultura que cuida la teva salut i la del medi ambient...però que també sigui ecològic de proximitat, de la nostra terra!🌍

Compreu directe a pagès, a les petites botigues de barri o als mercats setmanals. Aquest petit gest repercuteix directament en el teixit social i econòmic de les zones rurals, dels nostres pobles i barris.

“La Venda de Proximitat està regulada i permet identificar els pagesos
catalans que venen ells mateixos els seus productes al públic, segons el Decret 24/2013”

#agriculturaecologica
#ventadeproximitat
#osmiacornuta
#agroecologia
...

📰Publicació de "La pedagogia del consum de proximitat" a Territoris.cat

💡Us convidem a fer una reflexió sobre la importància de consumir productes de proximitat i ecològics.
Si volem fer un canvi ens els nostres hàbits alimentaris cal posar al centre del debat l’origen d’aquests productes.
👩‍🌾Cal donar suport i potenciar la pagesia local. Si es consumeixen productes de temporada i de proximitat, estem ajudant a què aquell petit productor o productora pugui guanyar-se la vida de manera digna i amb uns preus justos.
🍅Cal, si es pot, anar a comprar a les petites botigues de barri o mercats setmanals. Aquest petit gest repercuteix directament en la vida als barris, en el teixit social i econòmic del barri, poble o territori més proper. És aquesta economia circular la que realment dona un valor afegit a aquests productes.
📗Des de les escoles cal treballar i parlar sobre la importància de consumir com més a prop de casa millor, perquè la riquesa es queda al territori, contribuint a que els petits pobles tornin a tenir vida, que no hi hagi despoblament rural i que es pugui seguir mantenint un estil de vida proper, com pel territori i la seva biodiversitat.
Sabem que és molt més còmode anar al supermercat... però la nostra comoditat és la que està perjudicant en gran part la nostra pagesia.
💪Fem una crida a fer un esforç, encara que suposi invertir una mica més de temps en la nostra compra.

💚Us animem a consumir productes ecològics i de proximitat, per donar suport a la pagesia d’aquí, la que s’estima el territori més que ningú.

⭕La venda de proximitat està regulada i permet identificar als productors catalans que venen els seus productes directament al públic, segons el Decret 24/2013

Podeu llegir l`article sencer a: https://www.territoris.cat/opinion/bioponent-adv-produccio-ecologica-ponent/pedagogia-consum-proximitat/20240909115018099190.html

#alimentsecologics
#productedeproximitat
#vendadeproximitat
#vendadeproximitatdirecta
#vendadeproximitatcircuitcurt
...

🌱 La Cooperativa Pagesa Ecològica SCCL, sorgida fa un any, de l’ADV Ecològica / BioPonent segueix fent passos endavant per poder sortir al mercat el més aviat possible. 🚀

👨‍🌾 Els estem acompanyant, com a projecte interessat en la prova pilot del projecte Singulars que vam obtenir l’any passat, Distrieco, per tal que la seva consolidació sigui el més exitosa possible. 🌿

Fa uns dies els vam acompanyar en una de les seves reunions periòdiques, on es van tractar temes com la planificació, la realització d’analítiques nutricionals per conèixer la qualitat del seu producte, etc. També vam poder gaudir d’una estona de més distensió realitzant una sessió fotogràfica amb el fotògraf @daviddelval per poder tenir material gràfic per a la creació de la pàgina web , material gràfic de difusió, catàleg, enganxines, etc. 🎨

hashtag#projectesSingulars hashtag#vendadeproximitat hashtag#producteecològic hashtag#ametllesecològiques hashtag#bio hashtag#eco hashtag#distrieco hashtag#xes hashtag#economiasocialisolidària
...

Fa uns quants dies que ja va començar la collita de l’ametlla 🌰 en algunes de les finques de les nostres sòcies.

En aquest vídeo 🎥, podeu veure com treballa el “vano” i el vibrador per fer caure les ametlles 🌳.
Aquesta finca, on tenen reg per goter 💧, està situada a la zona de Tàrrega 📍, a l’Urgell, i la varietat que s’estava collint fa 1 setmana és la “Vialfas” 🕐.
“La Venda de Proximitat està regulada i permet identificar els pagesos catalans que venen ells mateixos els seus productes al públic, segons el Decret 24/2013” 📜

#vendadeproximitat #vendadeproximitatdirecta #vendadeproximitatcircuitcurt #ametlleseco #ametllesecològiques #producteEco #bio #eco
...