Projectes

Cooperativa Pagesa Ecològica SCCL

Un projecte cooperatiu per a assegurar un preu just per a l’ametlla ecològica produïda per les sòcies, i molt més!
Perquè cal una cooperativa de l’ametlla?

L’ametller és un cultiu mediterrani que forma part dels nostres paisatges i de la nostra dieta des de temps immemorials. Actualment s’ha revaloritzat considerablement ja que és un superaliment amb excel·lents propietats organolèptiques i nutricionals, ric en minerals, vitamines i greixos essencials.

Tot i així, les productores d’ametlla sòcies de l’ADV Ecològica de Ponent tenen dificultats per aconseguir un preu just a l’hora de comercialitzar la seva ametlla amb closca, ja que el mercat està dominat per grans operadors. És per això que un grup de productores ha decidit posar-hi remei i agrupar-se per tal de tenir la seva pròpia trencadora i poder comercialitzar directament l’ametlla que produeixen.

Treballem en xarxa per sumar les nostres produccions i els nostres coneixements, donar-nos suport i poder arribar més lluny.

Qui som la Cooperativa Pagesa Ecològica?

Som un grup de pageses i pagesos socis de l’ADV Ecològica de Ponent, productors d’ametlla i amb ganes de construir un món rural amb futur.

Jaume Miquel Aleu, Torre de l’Espanyol

L’agroecologia és el seu projecte de vida. Pagès de professió i formació, s’hi dedica a temps complet des de que es s’hi va incorporar al 2004. Produeix ametlla, olives i fruita dolça (cirera, préssec i albercoc). Al 2008 va començar a gestionar de forma ecològica les terres familiars, unint una tradició ancestral amb nous coneixements. Alguns dels arbres de les plantacions familiars sobrepassen el segle, i segueixen essent productius.

El seu ferm compromís per millorar el món rural del que forma part, l’ha portat a enxarxar-se amb altres famílies pageses per col·laborar i donar-se suport mutu. Actualment és president de la Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de la Torre de l’Espanyol.

Amàlia Ametlló, Lleida

Combina la seva feina de tècnica en gestió cultural a l’Ajuntament de Lleida amb la gestió d’una finca agrícola ecològica de propietat familiar.

Compromesa, amb alta capacitat organitzativa, experiència en el disseny d’estratègia i la gestió de projectes. És llicenciada en història i en musicologia per les universitats de Lleida i Autònoma de Barcelona, respectivament, i té un màster en Gestió Cultural per la Universitat de Lleida. A més de la seva formació acadèmica, ha realitzat cursos per a formar-se en agricultura ecològica i gestió de projectes.

Glòria Sorolla, La Portella

De família pagesa de tota la vida, combina la seva empresa d’estètica amb la feina d’agricultora ecològica. Gestiona diverses hectàrees de cereal i d’ametller i, a més, és apicultora i compta amb més de 50 arnes d’abelles de la mel.

Es va incorporar com a jove agricultora el 2010, al decidir prendre el relleu i seguir cuidant de les terres de la seva família. Al principi portava fruita de pinyol i cereal en cultiu convencional. Amb els temps es va anar interessant més per l’agricultura ecològica i es va anar formant, a més d’entrar a formar part activa de diverses cooperatives. Considera que la seva responsabilitat com a pagesa és la de produir aliments saludables i nutritius d’una manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

ECOSAT SCP, Os de Balaguer

ECOSAT és una petita empresa formada per dues famílies pageses d’Os de Balaguer. Hi trobem en Genís Freixes i en Ferran Aige que busquen produir aliments de qualitat d’una manera sostenible, eficient i econòmicament viable. Combinen l’experiència de la tradició agrícola familiar amb les ganes d’aprendre i d’innovar. Cultiven cereal, ametllers, olivers i alzines tofoneres, i tanquen cicles productius amb una explotació ramadera i planta de biogàs associada.

La direcció que segueix ECOSAT és caminar cap a una gestió cada cop més sostenible per consciència amb el planeta i les futures generacions, i per poder obtenir productes saludables de manera respectuosa amb el medi ambient.

Anna Maria Massip, Torre de l’Espanyol

Emprenedora i pagesa a temps complet, fa cultiu ecològic de fruita dolça (cirera, préssec, pruna i pera), oliveres i ametlles. A més de la gestió integral de les seves finques, comercialitza els seus productes a través de la venda de proximitat. Nascuda a Barcelona, va tornar al poble de la seva mare per recuperar les terres que hi tenien, que estaven abandonades. Durant aquests anys s’ha anat formant contínuament, especialitzant-se en el cultiu de la fruita dolça, l’ametller i l’olivera, i la producció i comercialització d’oli d’oliva. Cooperativista des de fa anys, és conscient que si ets una petita productora i vols sobreviure, has d’associar-te amb altres productores per a treballar conjuntament i tenir més força.

Dolors Boté, Bellvís

Emprenedora, empresaria i pagesa. El 2020 no va dubtar en agafar les regnes de les explotacions familiars, convertint la totalitat dels cultius (cereal, pomeres i ametller) a l’agricultura ecològica, ja que considera que aquesta és la millor manera de gestionar i cuidar les terres per a les futures generacions. Per a poder realitzar la conversió amb les millors garanties d’èxit es va formar en agricultura ecològica i biodinàmica. Aviat va veure que un dels reptes principals dels agricultors ecològics és precisament la comercialització i que és necessari organitzar-se i col·laborar per tal de poder assegurar uns preus justos que permetin la pervivència de la petita pagesia compromesa amb el territori.

Alejandro Carrelé, Juneda

Agricultor a temps complet des dels 25 anys, sense ser fill de pagesos. Gestiona en règim d’agricultura ecològica unes 100 hectàrees de diferents cultius llenyosos (ametller, pistatxo, nous) i extensius de reg i de secà.

Per l’Alejandro, la pagesia és la seva passió i el seu projecte de vida. L’agricultura no és només treballar la terra, és crear vida, crear aliments, ser responsables d’un bocinet de món i de tot el què existeix en ell.  Des dels seus inicis com a agricultor ecològic, va entrar a formar part de l’ADV Ecològica de Ponent, tant pel suport tècnic que ofereixen als socis com per la possibilitat d’enxarxar-se amb altres productors ecològics de Ponent i crear projectes conjunts.

Contacta amb la Cooperativa Pagesa Ecològica:

cooperativapagesaecologica@gmail.com

Comparteix-ho

Altres projectes en curs

Impulsem projectes propis, per ampliar el coneixement, augmentar la biodiversitat, i donar suport a la comercialització.

Projecte 'Generació de nou coneixement I+D'

Generem coneixement mitjançant assajos i proves de camp, per resoldre problemàtiques poc resoltes en la producció ecològica. Aquest coneixement el compartim amb tots els associats i també el transmetem en jornades i cursos per difondre’l. Col·laborem amb centres de recerca, universitats i altres entitats.

Llegir més

Projecte 'OSMIA'

Aquest projecte el vam iniciar l’any 2017 amb l’objectiu d’incrementar les poblacions d’òsmia autòctones que van disminuint en part per la falta de refugis i ajudar, a la vegada, a ser més autosuficients en la pol·linització a fruiters i ametllers. La nostra cria d’Osmia cornuta l’alliberem cada any a les finques dels nostres associats.

Llegir més

Suport a la comercialització

L’any 2020 vam iniciar una línia de treball per tal de dinamitzar el sector i donar suport de manera indirecta a la comercialització dels productes dels associats, ja que no és fàcil la vida del pagès ecològic. Treballem per donar a conèixer els valors darrere la producció dels pagesos i pageses de l’ADV ecològica i enllacem de manera col·laborativa les seves necessitats i possibles solucions.

Llegir més

Som més que ecològics, és la nostra manera de treballar i entendre la pagesia.

Bon divendres de fred! ❄

Encara ens queden alguns refugis d`òsmies disponibles! 🌺🐝

Tens un hort o una petita finca i vols contribuir a la millora de la biodiversitat?
Ara tens l`oportunitat! Fent una aportació al projecte osmia de 50 euros, et donem un refugi amb tot el necessari per començar la teva població d`abelles salvatges autòctones.

𝕬𝖖𝖚𝖊𝖘𝖙 𝕹𝖆𝖉𝖆𝖑 𝖗𝖊𝖌𝖆𝖑𝖆 𝖇𝖎𝖔𝖉𝖎𝖛𝖊𝖗𝖘𝖎𝖙𝖆𝖙, 𝖗𝖊𝖌𝖆𝖑𝖆 ò𝖘𝖒𝖎𝖊𝖘 🐝

Per més informació del projecte visitans a www.advecologica.org/projectes/projecte-osmia/

Per fer la teva comanda escriu a 👇 advecologica@advecologica.org

#recycle #materialsreciclats♻️ #osmiacornuta #osmia #abelles #bees #autoctona #refugi #polinitzadors #agricultura #mediambient #safethebees
...