Notícies

Visita para conocer experiencias conjuntas en almendro (Murcia,enero 2023)

La semana pasada un grupo de agricultoras y técnicas de la ADV fuimos a conocer experiencias en la zona de Murcia-Almería-Granada. El objetivo de la salida fue conocer un proyecto de comercialización conjunta de almendra y otros frutos secos (Almendrehesa), y conocer cómo producen en las condiciones de secano de la zona. Conocimos el proyecto AlVelAl y el proyecto de la Junquera, que trabajan en la regeneración de los suelos y de los ecosistemas de la zona, en unas condiciones de sequía extrema y niveles muy bajos de materia orgánica, produciendo cereales y almendros de secano, haciendo prácticas regenerativas par aprovechar al máximo el agua. Estos proyectos nos animaron mucho a seguir trabajando para no llegar al nivel de degradación de suelos que tienen allí, y ha sigo un fuerte empujón para animarnos a poner en macha el proyecto de comercialización conjunta de almendras que se está gestando en la ADV. Una experiencia, creemos, muy enriquecedora para todas las personas que hicimos el viaje.

Para más información sobre los proyectos que visitamos podéis entrar en:

https://www.lajunquera.com/

https://www.alvelal.net/

Mira el Vídeo de presentació d’AlVelAl

http://almendrehesa.es

Comparteix-ho

Somos más que ecológicos, es nuestra manera de trabajar y entender el campesinado.

Comença el Curs Bàsic de PAE a @eaalfarras

Hi participem explicant les bases científiques i tècniques de l`Agricultura Ecològica i aclarint els dubtes que sorgeixen quan es fa una conversió.
Avui s`ha explicat als assistents la diferència entre Agricultura Ecològica, Biològica, Orgànica, Regenerativa, Biodinàmica, Residu zero, Agricultura Integrada i Producció Agrària Sostenible... 🌱💚🧑‍🌾

👉L`Agricultura Ecològica (sinònim d`agricultura biològica o orgànica) té per objectiu produir aliments sans de forma respectuosa amb el medi i les persones sense utilitzar productes de síntesi química. Segueix una normativa europea i té una certificació pública (CCPAE) que certifica el seu compliment.

👉Existeixen altres tipus d`agricultura que comparteixen objectius i maneres de fer amb l`AE, com són l`agricultura regenerativa o la biodinàmica. En el cas de la biodinàmica també té una normativa i una certificadora, en aquest cas privada. La regenerativa encara no està regulada i cadascú l`entén de manera diferent. La majoria de finques que fan producció ecològica també fan en certa mesura agricultura regenerativa, encara que es vulgui separar.

👉Pel que fa al què anomenen
"residu zero", busca que al producte final no es trobin matèries actives, no té en compte el medi ni com s`ha produït, ni té normativa darrera. És més un concepte comercial.

👉La producció integrada és la producció convencional ben feta, que en el seu moment va aconseguir fer canvis però que es va quedar lluny d`acostar-se a la producció ecològica. Recentment està sorgint l`anomenada Producció Agrària Sostenible que serà la "nova" producció integrada, volen que tingui un segell promogut des del Departament d`Acció Climàtica. El sector ecològic ho viu amb cert recel per la possible confusió que pot causar aqueseta nomenclatura en el consumidor.

Esperem haver aclarit una mica aquests diferents conceptes d`agricultura...

#agriculturaecològica
#agriculturaorganica
#biodinàmica
#regenerativa
#km0
#sostenible
...