1# Somos Red y traspaso de conocimientos
Generamos conocimiento y trabajamos en red desde una experiencia colectiva.

Somos una Asociación de agricultores y agricultoras ecológicas de las Terres de Ponent (Lleida). Asesoramos y hacemos un acompañamiento técnico, social y administrativo a los agricultores que hace el paso hacia la agricultura ecológica, biodinámica o regenerativa. También desarrollamos proyectos propios.
Generamos conocimiento y trabajamos en red desde una experiencia colectiva.
Cuidamos a las personas, al territorio y potenciamos el relevo generacional.
Desde el cuidado y respeto a las personas nace un compromiso social con nuestros consumidores y consumidoras.
Vamos más allá de la normativa de producción ecológica. Hacemos más que ecológico.
Recuperamos las tierras maltratadas por la química sintética y les devolvemos su fertilidad.
Entendemos la sostenibilidad como eficiencia técnica, ambiental, económica y de equidad social.
Prestamos asesoramiento técnico de todos los cultivos y realizamos seguimientos en campo. Orientamos en todo lo que hay que saber para realizar una conversión a la producción ecológica.
Asesoramos en agricultura biodinámica, indicando los momentos de aplicación de los preparados y cómo elaborarlos de forma autosuficiente.
Acompañamos en la tramitación de las certificaciones de la agricultura ecológica y biodinámica (CCPAE, CAAE, Demeter, Bio Suisse).
Asesoramos en fertilización orgánica y en cómo hacer un buen compost. La mejora de los suelos es clave para recuperar su fertilidad.
Elaboramos boletines mensuales en los que se dan las recomendaciones en materia de sanidad vegetal, fertilización en producción ecológica y otras informaciones de interés del sector.
Organizamos jornadas formativas e impartimos cursos sobre la gestión de los cultivos en producción ecológica.
Buscamos soluciones a las problemáticas poco resueltas de la producción ecológica realizando ensayos en campo.
Master ‘Organic Agriculture’
Ingeniera Agrónoma
Técnica Asesora, dinamización y proyectos transversales
Doctora Agrónoma
Máster Protección Integrada de Cultivos y en Conservación de la Biodiversidad
Técnica Dinamizadora y apoyo I+D
Máster en Ingeniería Agronómica y Protección Integrada de Cultivos
Ambientóloga
Técnica Asesora
Máster en Gestión Cultural
Grado en Turismo
Técnica Dinamizadora de proyectos transversales, Community Manager
Impulsamos proyectos propios para ampliar el conocimiento, aumentar la biodiversidad y dar soporte a la comercialización.
Proyecto 'OSMIA'
Aquest projecte el vam iniciar l’any 2017 amb l’objectiu d’incrementar les poblacions d’òsmia autòctones que van disminuint en part per la falta de refugis i ajudar, a la vegada, a ser més autosuficients en la pol·linització a fruiters i ametllers. La nostra cria d’Osmia cornuta l’alliberem cada any a les finques dels nostres associats.
Leer másProyecto '+Biodiversidad'
La agricultura y los paisajes agrarios necesitan incorporar más refugios para la fauna. fauna. Por este motivo incentivamos la instalación en las fincas, de cajas nido de rapaces, aves insectívoras y murciélagos También potenciamos la siembra o plantación de especies vegetales que promuevan la fauna auxiliar, para el control biológico de plagas y de la polinización.
Leer másProyecto 'Generación de nuevo conocimiento I+D'
Generamos conocimiento mediante ensayos y pruebas de campo, para resolver problemáticas poco resueltas en la producción ecológica. Estos conocimientos los compartimos con nuestras socias y también lo transmitimos en jornadas y cursos para su difusión. Colaboramos con centros de investigación, universidades y otras entidades.
Leer más
Comença el Curs Bàsic de PAE a @eaalfarras
Hi participem explicant les bases científiques i tècniques de l`Agricultura Ecològica i aclarint els dubtes que sorgeixen quan es fa una conversió.
Avui s`ha explicat als assistents la diferència entre Agricultura Ecològica, Biològica, Orgànica, Regenerativa, Biodinàmica, Residu zero, Agricultura Integrada i Producció Agrària Sostenible... 🌱💚🧑🌾
👉L`Agricultura Ecològica (sinònim d`agricultura biològica o orgànica) té per objectiu produir aliments sans de forma respectuosa amb el medi i les persones sense utilitzar productes de síntesi química. Segueix una normativa europea i té una certificació pública (CCPAE) que certifica el seu compliment.
👉Existeixen altres tipus d`agricultura que comparteixen objectius i maneres de fer amb l`AE, com són l`agricultura regenerativa o la biodinàmica. En el cas de la biodinàmica també té una normativa i una certificadora, en aquest cas privada. La regenerativa encara no està regulada i cadascú l`entén de manera diferent. La majoria de finques que fan producció ecològica també fan en certa mesura agricultura regenerativa, encara que es vulgui separar.
👉Pel que fa al què anomenen
"residu zero", busca que al producte final no es trobin matèries actives, no té en compte el medi ni com s`ha produït, ni té normativa darrera. És més un concepte comercial.
👉La producció integrada és la producció convencional ben feta, que en el seu moment va aconseguir fer canvis però que es va quedar lluny d`acostar-se a la producció ecològica. Recentment està sorgint l`anomenada Producció Agrària Sostenible que serà la "nova" producció integrada, volen que tingui un segell promogut des del Departament d`Acció Climàtica. El sector ecològic ho viu amb cert recel per la possible confusió que pot causar aqueseta nomenclatura en el consumidor.
Esperem haver aclarit una mica aquests diferents conceptes d`agricultura...
#agriculturaecològica
#agriculturaorganica
#biodinàmica
#regenerativa
#km0
#sostenible
Bon dia!!😊🔥 Com va la tornada a la rutina? 🧘
📣 Comencem la setmana amb la presentació de dos sòcies més 👩🏻🌾🧑🏼🌾 que fan venda de proximitat @vendadeproximitat.cat :
📸 foto 1: L`Ivan Caelles, d`Erm del Pallars
📍 Sant Martí de Barcedana
🗣️ “El tipus d’agricultura que gestiono és ecològica i regenerativa, aprofitant al màxim els recursos que ens dona la plantació d’oliveres".
🫛 Oli d`oliva
📞 Contacte: 647 65 07 09
📸 foto 2: Ramon Sans
📍 Arbeca
🗣️ “ El meu granet de sorra es dirigeix en intentar que la naturalesa recuperi equilibri i en afavorir la biodiversitat, així com intentar gastar els mínims insums possibles i reduir la petjada ecològica vinculada al transport de la producció."
🍎 Producte: ametlles, oli, olives i pomes
📞 Contacte: 660 59 44 35
✅ La venda de proximitat està regulada i permet identificar els pagesos catalans que venen ells mateixos els deus productes al públic, segons el Decret 24/2013 amb el suport de la Generalitat de Catalunya.
#agriculturarcològica
#agriculturaecológica
#eco
#bio
#consumdeproximitat
#vendadeproximitat
#km0
👉 Seguint amb l`explicació del projecte Singulars en el què estem embrancats, avui volem fer referència a les plantes licoreres, i d`entre aquestes posarem el focus en la rosella, la més bonica i reconeixible 🌱
El projecte Singulars ens porta a aprendre moltes coses de la rosella o roella (Papaver rhoeas L.), però en aquest cas, posem l`atenció en el seu cicle de creixement, sembra o falsa sembra, provocant la germinació de les llavors silvestres i en definitiva, la recol•lecció de la seva flor per a l`elaboració de licors 🍷
Aquesta planta, tant coneguda dels camps i marges primaverals de secà de les Terres de Ponent és totalment comestible 😋
Però l`elaboració de licors utilitzant els seus botons florals es troba només en regions concretes com per exemple el Pallars Jussà o el cas de les companyes de @trescadires, ubicats a Arbeca (Les Garrigues) i dedicats a l`elaboració d`algunes ratafies.
🍽️ Comestibilitat
Les fulles es poden menjar crues en les amanides, o bullides com a verdura per acompanyar. Els pètals de la flor també es poden menjar crus en les amanides,, també se`n pot fer una confitura o bullits poden servir per a l`elaboració de licors.
Les llavors madures estan amagades dins d`un ovari que presenta una preciosa forma geomètrica que pot recordar un colomar. També són comestibles i les podem tirar per damunt de l`amanida 🥗🍹
@trescadires @cooperativaarbequina
#ProveïmnosxTransformar #ProjectesSingulars
Bon dia i bona hora!!☕☀️
Ahir vam anar a visitar unes finques a la zona del Poal, per veure l`incidència d`Stemphylium sobre les varietats de pera Abate Fetel i Alexandrina 🍐
L`Stemphylium és un fong 🦠 que pot atacar fruita, fulla i brot de perer.
L`estemfiliosi, causada per aquest fong és difícil de controlar, tant en agricultura ecològica com en convencional, perquè no existeixen productes eficaços 🥽🧪
🔬 En aquest assaig s`ha aplicat un tractament a base de T34 @t34_biocontrol de Trichoderma, un tipus de fong que és capaç de parasitar l`Stemphylium i controlar-lo de forma natural.
Els resultats preliminars observats, són prometedors!😍
Seguim!!
#assajos #T34 #agriculturaecològica #trichoderma #investigacióagrícola